Laatste nieuws DJC 3 - Kerkrade 4-4

Onze belgische vrienden Peter Taverniers en Erik Tutenel waren afgelopen Zondag goud waard. Ze wonnen alle twee. Peter Taverniers won overtuigend van de voorzitter van Kerkrade, Walter Kunstek en Erik Tutenel tegen Arno Ypelaar.

De partij Peter Taverniers – Walter Kunstek was een positionele partij.  Zie Diagram

voordat  zwart –15 Pe7 speelt. Beter was geweest dat het zwarte paard het sterke paard op e5 van wit zou hebben afgeruild.  Daardoor staat wit toch al beter.  Even later speelt Walter 17..h5. Hierdoor wordt de zwarte koning nog zwakker.

Zie diagram

hieronder voordat wit Kg2 doet. Hierna staat zwart verloren. Daar wit zijn torens op de h- lijn gaat zetten.  

Luc Cornet speelt de laatste tijd goed. Dat heb ik onlangs al gemerkt tijdens de topcompetitie. Kansloos werd ik van het bord gezet.  Daarom had de wedstrijdleider hem ook op bord 1 gezet. Hij speelde tegen de alom bekende Karl Schubert.  U kunt de partij volgen vanaf de 18e zet..

Zwart speelt hierna ..Db7?  Luc had direct kunnen spelen Tc7. Echter hij verkoos verdubbeling van de torens . Even later kon Luc een pionnetje winnen en de zwarte loper ruilen voor zijn paard. Met als extra plus punt dat  de zwarte koningstelling ernstig verzwakt werd ( verdubbeling van de f pionnen.)  Hier staat wit duidelijk beter, maar nog niet gewonnen.Luc was goed bezig. Het maakte hem niets uit om later een toren te verliezen.Zie diagram

voordat wit Pxf5 uitvoert. Er volgde Pe2+ ( vorkje) zwart wint hier de toren.  Echter ondanks dat wit hier nog steeds gewonnen stond verzuimde hij de winst te pakken. Het Beste is dat u de partij rustig naspeelt.  Op het laatst kon wit remise houden door eeuwig schaak. Jammer dat Luc hier niet gewonnen heeft. 

Arno Ypelaar schaakte met wit tegen Erik Tutenel op bord 2. Het commentaar kunt u in de partij zelf zien. In het middenspel stond Erik beter. Na een grote blunder op het laatst verliest wit.  Tussenstand is dan 4-3 voor Kerkrade.

Ik zelf speelde met wit tegen John Uckerman. 2 jaar geleden bijna kampioen geworden in maastrichts open in de c – groep.  Ik wist wel dat John een goede schaker is. Wat ik niet wist, was dat hij rare openingen speelt. Op zich leuk.Zie diagram

nadat zwart ..23Db8 deed. 24. Tad1 komt wit beter te staan. Nadeel voor zwart hier is ook dat zijn koning niet echt veilig staat.  De witte lopers op b2 en b3 staan mooi opgesteld. En het witte paard op f5 staat ook niet verkeerd. Vanaf hier begin ik te geloven in een overwinning.

Op de 26e zet stelde John remise voor. Dit zou ik normaal wel geaccepteerd hebben. Maar teambelang staat voorop. Want DJC 3 heeft de punten keihard dit seizoen nodig om niet te degraderen. M.a.w. remise was geen optie. Ik moest winnen. Even later zie diagram

 

heeft wit de pion met 30.Dxg4  teruggeslagen.  In deze stelling staat wit gewonnen. Immers de torens van wit staan super op d1 en e1. De zwarte koning staat nog steeds in het centrum.  Dit mag niet meer verkeerd gaan.  Later verzuimde wit het sneller uit te maken. Maar dat kwam deels omdat wit weer eens in tijdnood kwam. Ik had nog 15 seconden over voordat ik de 40e zet voltooide.

Uiteindelijk won ik na 49 zetten en meer dan 5 uur op de klok . Daarna hebben wij deze remise gevierd of het een overwinning was. Want wie had dat van tevoren gedacht, dat wij voor de poorten van de hel gelijk zouden eindigen tegen Kerkrade.

U kunt deze partij net als die van Peter Mikkers en Erik Tutenel volledig naspelen.  En van ons en de anderen de hoogte en/of dieptepunten zien.

 Aldus Rene Chappin

 

  

 

 

 

 

 

 Powered by FENIX: Digital Solutions | Admin Login | Copyright © Limburgs Schaak Cafe 2019