4 partijen DJC 3 - Kerkrade

Bijgaand treft u aan de 4 partijen die het eerst klaar waren. De volgende 4 zullen nog volgen deze week.

Het begon voor DJC 3 beroerd toen Willem Wallekers met zwart een toren weggaf in een gelijke stelling.  Zie diagram

voordat zwart met zijn toren de loper slaat. Uiteraard had zwart 21..cxb6 moeten doen.  1-0 voor Kerkrade. 

Ger Roolvink op bord 7 was gisteren met wit tegen Ed Golob. De opening liep goed. Wit speelde wat op openingsvalletjes en zwart moest goed uitkijken. Zie diagram .

Hierna speelt wit  20..Pf2. Wat opvalt is dat wit zijn pionnen heeft opgespeeld naar de zwarte koningsstelling . Verder dat de witte koning nog in het centrum staat. Op zich hoeft dat niet slecht te zijn. Zeker omdat de dames geruild zijn. Maar hierna werden de stukken van zwart actiever.Helaas schoot Ger op de 36e zet een bok. Zie partij helemaal onderaan.

36e zet Pd1 ?? hierna kan zwart wit mat zetten in 3 zetten.  Ziet u dat ook?  Uitslag 0-1

 

Tegen Ralph Engelen, die met wit als het even kan het Smith-Morra gambiet speelt, werd zwart (Hans Akkerboom) door een andere volgorde van openingszetten van de wijs gebracht. In plaats van 4…Lg7 had hij meteen Pf6 kunnen spelen, dat gaat dan vermoedelijk wel goed, b.v. gevolgd door 5. e5 d5. Fritz geeft overigens in de gespeelde partij nog 6…Pe4 i.p.v. de treurige terugtocht Pg8  Zie diagram nadat zwart met zijn paard naar g8 is gegaan.

 (Pg4 gaat niet wegens Lxf7!). Daarna was het dweilen met de kraan open, doordat zwart helemaal in de verdrukking kwam met een zwak veld op d6 voor de achtergebleven pion d7. Na de bevrijdingsslag 13….d5 - op hoop van zegen - miste zwart de sterkste voortzetting (14.exd6 Sd5 15. d7 en dan) 15…Lxd7 ipv Dd7. Daarna had zwart op vele manieren kunnen en moeten verliezen.

 

Zwart speelt op de 18e zet het mindere b5. Zie diagram.

Wit speelt hier het sterke 19 Lh6+ en bleef even goed spelen maar vergat zijn tegenstander knock out te slaan.

Ralph wilde het volgens mij te mooi doen. Daardoor lukte het niet om zwart de genadeslag toe te dienen. Zo werd DJC3 zowaar nog met een half puntje voor de moeite beloond.“

 

In de partij Peter Salden tegen onze Peter Mikkers  kwam de Morra gambiet  opening op het bord. Grappig detail is dat ook Wim Badenshop  voor deze opening koos. Blijkbaar is die opening in Kerkrade populair.

Zie diagram 

 

nadat wit 21.Dh5 uitgevoerd heeft.  Dit ziet er gevaarlijker uit dan dat het is.  Echter na 23 Txd5 had zwart eenvoudig 23..Txd5 moeten spelen en was er niets aan de hand geweest. Maar achteraf praten is makkelijk.  Door deze fout verliest even later zwart een kwaliteit.  Zonde van de fout. Maar het is niet anders.

Tussenstand Kerkrade - DJC 3 3,5- 05.

 

 Powered by FENIX: Digital Solutions | Admin Login | Copyright © Limburgs Schaak Cafe 2018