Kerkrrade 1 - DJC 3 4-4

DJC3 sleept er een gelijkspel uit.

(Willem Wallekers, 28-10-12)

Omdat heel Kerkrade volgende week in de ban is van het Eurode toernooi .( Voor meer informatie klik op hier) werd op hun verzoek de hele wedstrijd Kerkrade-DJC3 vooruitgespeeld. Eerlijk gezegd kwam ons dat niet slecht uit, want nu hadden we de beschikking over onze drie Belgische makkers, die volgende week in de Belgische Interclub spelen. Niettemin stond ons een zwaar karwei te wachten tegen een overmacht aan Elo-punten.

Het begon al beroerd toen ik domweg een toren weggaf in een gelijke stelling en even later Ger Roolvink ook verloor, ik heb niet gezien hoe. Een rondje langs de andere borden leert me dat Luc Cornet aan het eerste bord prima staat met sterk initiatief en twee pionnen meer. Erik Tutenel op twee zit al in het eindspel en is ook in het voordeel met een pluspion en het loperpaar. Peter Taverniers op drie is bezig met een mataanval over de h-lijn en dat ziet er ook al heel goed uit. Bij René Chappin op vijf is het heel ingewikkeld, maar voor de oppervlakkige waarnemer lijkt René aan de goede kant van bord te zitten. Peter Mikkers op zes staat een stuk voor maar ondergaat een gevaarlijke koningsaanval en verliest even later. Hans Akkerboom op acht staat niet mooi, maar bereikt vrij snel een eindspel met ongelijke lopers en dan is het gauw remise. Stand 3½-½ voor de thuisclub. We spelen in Stein, maar volgens het competitieprogramma speelt Kerkrade immers thuis.

Maar het tij keert. Peter T. wint ondanks de problemen met de klok, die door zijn tegenstander niet zachtaardig werd behandeld en vervangen moest worden. Erik lijkt het in een latere fase met loper en vijf pionnen tegen paard met vier pionnen ondanks zijn vrijpion niet te halen doordat zijn koning nog niet actief is. Maar als zijn tegenstander besluit de vrijpion met zijn koning te blokkeren en het paard met de rest van te belasten in plaats van andersom, dan lukt het alsnog. Luc heeft naar eigen zeggen liefst vier keer de winst gemist en moet genoegen nemen met eeuwig schaak.

Dan staat het 4-3 en hangt het allemaal van René af. We spelen in het oude tempo van 40 zetten in 2 uur plus een uur voor de rest van de partij. De 40 zetten zijn gehaald, de positie is iets overzichtelijker geworden en in de zwarte stelling zijn enkele penningen en overbelastingen waarneembaar. René houdt onze naam hoog door de juiste combinatie te vinden die een stuk en de partij wint.

Als je het mij vraagt een uitstekend en verrassend resultaat tegen één van de sterkste teams in deze klasse.

 

Hieronder nog de individuele uitslagen.

bord 1 Luc Cornet (1728)  - Karl Schubert ( 1867): remise

bord 2 Erik Tutenel (1836) - Arno Ypelaar (1699): 1-0

bord 3 Peter Taverniers ( 1720) - Walter Kunstek ( 1894): 1-0

bord 4 Willem Wallekers (1685)  - Wim Badenhop (1868) : 0-1

bord 5 Rene Chappin ( 1571) - John Uckerman (1721) : 1-0

bord 6 Peter Mikkers (1561) - Peter Salden ( 1806) : 0-1

bord 7 Ger Roolvink - Ed Golob (1699): 0-1

bord 8 Hans Akkerboom ( 1483) - Ralph Engelen ( 1609): remise

p.s. details van de partijen zullen nog volgen.Powered by FENIX: Digital Solutions | Admin Login | Copyright © Limburgs Schaak Cafe 2018