DJC 3 - Ultimo Vero 1,5 - 6,5

Peter Taverniers speelde met Erik Tutenel vooruit in België op vrijdag 10-2-2012.

Peter speelde op bord 2 met wit tegen Lennert Bex. 2 jaar geleden had ik zelf nog gewonnen van Lennert. Maar bij jeugdspelers gaat het niveau snel vooruit.  Peter was zeker gelijkwaardig in de opening. Maar maakte een kleine foutje in het middenspel op de 24e zet bxa5 zie diagram

waar Lennert optimaal van gebruik wist te maken. Daardoor krijgt zwart het initiatief. Wit had simpel 24. a3 moeten spelen dan, had kunnen volgen Db7 25. Dd3 Ta8 26 L c3 Th7 27 Ld2 Da7 met gelijkwaardig stelling. De partij duurde nog vrij lang maar de witspeler verloor toch.

 

Peter Mikkers schaakte voor het eerst dit seizoen mee op bord 4 tegen Marnicq Snoeks. Vorig jaar had Rene Weerts nog vrij gemakkelijk gewonnen van Marnicq, tijdens open limburgse in Maastricht. En Peter is zeker niet een mindere speler dan Rene, dus wij waren positief gestemd over een goede afloop, echter dat viel tegen. Peter wilde te graag winnen en nam geen genoegen met remise. Zie diagram

 

Waar je kunt zien dat de zwarte torens en loper met dame gericht zijn op de koningsvleugel van wit na de 21.. Taf8.  De stelling is nog redelijk in balans.

Maar na 26e zet Ta2 Zie diagram

staat wit niet zo goed meer. Omdat zwart dan vervolgens zijn b5 pion opspeelt en de pionnen op a3 en vooral c5 kwetsbaar worden. Er volgde 27.Lb3 bxc4 ( beter was Tf3 geweest)  28.Lxc4 29.dxc4 Dd4. Met beter spel voor Marnicq. Uiteindelijk vocht wit zich nog goed terug maar verloor uiteindelijk.  Op het eind kon ik helaas het notatiebiljet niet zo goed lezen. Wellicht dat Peter nog zijn volledige partij beschikbaar stelt.

 

Hans Akkerboom (zwart)  mocht het tegen de grote broer van Marnicq Snoeks opnemen. Pieter Jan Snoeks speelt positioneel en vrij solide. Ik had al 2 jaar geleden eens tegen hem gespeeld en met heel veel moeite en geluk gewonnen. Hans is in goede vorm ( hij had mij de week ervoor met 2 rapid partijtjes de oren gewassen). Er kwam een Nimzoindisch ( Rubinstein Systeem) op het bord. Moet zeggen dat Hans qua openingen alles speelt. Volgens mij gaat hij met de schaakboekopeningen naar bed.  Op een gegeven moment maakt Pieter Jan een foutje. Hij speel zijn pion op. 20 e4 zie diagram.

Hans maakt hier optimaal gebruik van en speelt direct Db6. 21. Dxb6 axb6 22 Tf3 Kg7.  23. g4 dxe4  ( pion voorsprong )  24.Th3 Ld5 25 Td1 Le5 26.g5?? Zie diagram

 Pd5?  (zwart had moeten spelen 26..Lxh3!!!  hier had Hansielein een toren kunnen winnen. Jammer, want zo veel kansen krijg je niet in de partij).  Maar voor staan en dat blijven is een kunst. Jammerlijk gaf Hans later zijn pionvoordeel weg. Zie diagram 35..e3.

 

hier had zwart Td5 moeten spelen. Er had kunnen volgen 36. Pf5+  gxf5  37 f3 Te5. Op het laatst maakte men toch maar remise. Hans tevreden , maar hij had lekker kunnen winnen. De volgende keer beter.

Robin Notten (zwart)  viel pas voor de 2e keer in dit schaakseizoen. Hij vertelde mij dat hij wel veel speelt op internet en dat zijn prestaties stijgende zijn.  Eerst zien en dan geloven zult u denken. Wederom moest hij het opnemen tegen een voor de 1e klasse onderbond sterke tegenstander. Roy Maessen ( elo 1669)  is een van de vele talenten van Ton Montforts. Hun partij werd geen salonremise. Ze vochten tot op het laatst om toch te proberen elkaar de loef af te steken. Er kwam een Colle opening op het bord. Het zag er aanvankelijk heel goed uit voor Robin na 23..Pc3.  Zwart heeft toch de betere stelling. Zie diagram.

Maar op het laatst moest Robin nog alle zeilen bijzetten om de partij nog niet te verliezen daar hij een stuk kwijt raakte tegenover 2 pluspionnen. Roy speelde 38. g4

en zwart speelde foutief zijn paard naar e7 ( had moeten zijn Ph4  39. Pd6 Pxf3 40 Kf2 Dc2. met een moeilijke maar toch gelijkwaardige stelling ) Er volgde 39.Pd6 Pd5 40 Pxc8 Pb6 41 Pxb6 Lf3. Uiteindelijk kwamen ze remise overeen.

Rene Weerts ( 1645 elo) speelde met zwart op bord 3 tegen Lennert Lenaerts ( elo 1898). Ik had Rene nog vertelt dat hij niet bang hoefde te zijn dat Ultimo Vero met hele sterke spelers zou komen opdagen. Wij verwachten dat veel spelers van hun nl mee moesten doen in België. Maar dit seizoen staan ze met evenveel matchpunten als Blerick maar wel met meer bordpunten eerste in de 1e klasse a. En gaan voor het kampioenschap!! In mijn ogen zijn ze ook de favoriet om kampioen te worden. Rene speelde voor wat hij waard was. Zie diagram

 

nadat 17.Tad1 is gespeeld. Wit staat wat makkelijker. Zwart in de verdediging en een beetje gedrongen. Echter na de 23e zet Dxe4  zie diagram

volgde 23.. Dxc4  24Dd5  met het plan op pion f5 op te spelen. Hierna kon Rene Weerts beter opgeven. Maar je speelt extern. En wie weet hoe een koe een haas vangt.

wilt u nog bovenstaande partijen naspelen. Zie partijen hieronder.

 Aldus Rene Chappin.

 Powered by FENIX: Digital Solutions | Admin Login | Copyright © Limburgs Schaak Cafe 2018