Remise tegen de meester

Gisteren vertrok ik moederziel alleen naar Schaesberg om het tegen Ivo Wantola op te nemen. Schaakvereniging Schaesberg is goed bezig in dit jubileumjaar. Ik kreeg van René Coenjaerts nog een jubilieumuitgave boek t.g.v. het 75- jarig bestaan.Het is de bedoeling dat een jubileum DVD nog dit jaar volgt. Waarin alle clubbladen vanaf 1985 op komen te staan, naast foto's en ander schaakmateriaal.

In het verenigingslokaal “Het Streeperkruis” waren genoeg schaakliefhebbers gekomen om het tegen deze sympathieke, enerverende, jonge schaker uit Leiden op te nemen. Zie foto met op de voorgrond Frits Essers van Schaesberg.

Zelf komt Ivo extern uit voor het Leidse Schaakgenootschap.  Hij vertelde mij dat hij samenwonend is en dat ze leuke jonge kinderen hebben, waar hij een fulltime baan aan heeft. Verder is hij niet uitsluitend met schaken bezig. Hij heeft brede interesse in alle wereldse zaken die in het leven van belang zijn. Daarnaast heeft hij gestudeerd culturele wetenschap en theologie. Dat zijn niet direct de standaard opleidingen die iedereen doet.

voor de sfeer te proeven zie kort filmpje.

Maar nu ter zake. Ivo moest het opnemen tegen dik 30 mensen. Dat is geen gemakkelijke opgave. Ik geef het je te doen.

Ivo speelde tegen mij de Maroczy Siciliaans. Vanaf begin tot bijna het einde speelde ik met de rug tegen de muur. Ik dacht zelf op een gegeven ogenblik dat ik maar beter kon opgeven. Maar met opgeven heeft nog niemand gewonnen. Dus ik speelde voor wat ik waard was en warempel stelde Wantola remise voor, dat ik met 2 handen accepteerde.

Ik stond na 15e zet e5 erg in de verdrukking. Was wel verplicht om Pe8 te spelen.  Zie diagram 1

Mijn 20e zet .. Db7 was niet goed. Vooral omdat Ivo goed door speelt met 21. Te1. Er dreigt van alles op de 7e rij. Zie diagram 2.

 

En mijn stelling blijft slecht tot 25e zet van wit Pxf6. Ziet in eerste instantie wel goed uit voor wit maar is het niet. Hier verliest Ivo zijn groot opgebouwd voordeel.  Zie Diagram 3.

Er volgt 25.. Pxf6 26. Txf6! Dxc4 ( nemen met de toren 26..Txf6 zou einde oefening voor zwart betekenen) 27. Txf7 ( beter was geweest Txg6) Kg7 28. Dd6. Hier stelde witspeler remise voor.

Zie diagram 4

Want ik wilde voortzetten met 28..Dc1+ 29 Kf2 Tc2. Het remise aanbod komt mede omdat de stelling a gelijkwaardig is, b het was inmiddels halfeen en aller belangrijkste er waren nog meer dan 11 spelers die de simultaangever het vuur aan de schenen legde. O.a. Karl Schubert, Bram Brasse, Seip, Martin Schmitz.

Wat de uiteindelijke score geworden is van die avond weet ik niet, daar ik rondom 1 uur naar huis ben gegaan. Maar Ivo zal weten dat in deze provincie goed geschaakt wordt.

 

Hieronder kunt u als u wilt de partij nog even naspelen.


Aldus Rene Chappin

 Powered by FENIX: Digital Solutions | Admin Login | Copyright © Limburgs Schaak Cafe 2018