Stand van zaken TOPcompetitie groep 1 na ronde 4

Nog niet alle partijen in groep 1 zijn verspeeld. Koplopers Rob Caessens en Ynze Mengerink speelde remise (net als trouwens alle gespeelde partijen in remise eindigden). Medekoploper Roel Hamblok speelt as vrijdag zijn partij tegen Stefan Spronkmans.

De Stand in groep 1 staat hieronder weergegeven

De partij tussen Rob en Ynze is reeds eerder besproken. De partij tussen Hans en Hans werd erg snel remise. De partij tussen Fabian Miesen en Maarten van Laatum was een lang gevecht. Fabian had eigenlijk de gehele partij het beste van het spel, maar de eindstelling is misschien wel het interessanste moment. In onderstaande stelling werd tot remise besloten en de vraag is, is dat terecht?

Aangezien de spelers al een lang gevecht achter de rug hadden, met vooral de laatste zetten weinig initatief van beide kanten en omdat waarschijnlijk niet veel tijd meer over zal zijn is de remise meer dan begrijpelijk. Wit heeft zojuist 59. Lc5 gespeeld en het lijkt dat hij door de "slechte" zwarte loper misschien een klein voordeeltje heeft. Echter, zwart kan zijn g-pion snel gevaarlijk laten worden. met 59....Kh3. Het wordt al snel duidelijk dat als wit op de zwarte pion f6 gaat jagen, hij onmiddelijk verliest 60. Le7 g4 61 Lxf6 g3 en de pion is niet meer tegen te houden. Maar ook na het veel nauwkeurige 60.Ld6 g4 komt wit in de problemen na bv 61.Kd3 g3 62.Ke2 Kg4 63.Lb8 Lb4 64.Lc7 Lf8 65.Lf4 Lg7 66.Lc7 Kh3 67.e4 g2 68.Kf2 Lf8 69.Lb6 Kh2 70.Kf3 Ld6 staat zwart gewonnen. Bovenstaande stelling is een prachtige stelling om voor zelfstudie of training aan een grotere groep te bestuderen, dus ik ben benieuwd of bovenstaande analyse verbeterd kan worden. De gegeven variant (met hulp van de computer) kunt u hieronder naspelen.Powered by FENIX: Digital Solutions | Admin Login | Copyright © Limburgs Schaak Cafe 2019