Roel coach Belgisch jeugdteam

Roel Hamblok heeft de afgelopen twee weken coach van het Belgische jeugd team op het WK in Griekenland. Lees hier zijn verslag

De voorbije 2 weken was ik coach op het WK jeugd in Griekenland, meer bepaald Halkidiki, in het mooie Porto Carras grand resort.

Hier een verslagje over mijn persoonlijke ervaring met mijn team, waar ik open en eerlijk kan zijn over hun resultaten en hun spel. Ook van vele andere kinderen heb ik partijen geanalyseerd, maar heb ik niet nauwgezet mee samengewerkt, dus ik vind het niet mijn plaats om écht te oordelen over hun spel of hun resultaten.

Mijn team bestond uit:
Louise Vanderstappen (-10)
Juliette Sleurs (-12)
Fleur Swennen (-14)
Jasper Beukema (-14)
Chris Beukema(-16)

Louise kende ik nog niet echt voor aanvang van dit toernooi, en ik ben blij haar te leren kennen. 
Ze is een slimme, gevatte en speelse jongedame, die altijd wel een lach tevoorschijn kan toveren. Soms komt ze verlegen over, maar dat is slechts een eerste indruk.

Ik bekeek haar partijen voor aanvang van het toernooi, en vond heel wat werkpunten: Ze speelt goed, maar heeft moeite met plannen vinden in een stelling, ze speelt eerder afwachtend en straft fouten van de tegenstander af. In samenspraak met Luc Oosterlinck, die haar ook wekelijks traint, hebben we hieraan gewerkt, zowel voor als tijdens het toernooi. Hier hebben we een schitterende groei waargenomen in haar spel, waar ze veel van de geleerde dingen goed heeft opgenomen, kon uitleggen, en toepassen. Naarmate het toernooi vorderde vielen heel wat van de veel gemaakte fouten weg, en scoorde ze ook een mooi aantal punten (50%, supergoed op een WK), al had ze er zeker wat meer verdiend. Ik dank Luc voor de goede samenwerking en enorme inzet!

Juliette kende ik al wat beter, maar ook haar heb ik zeker beter leren kennen. Een jongedame met een gevatte mening, een goede portie lef & een goed humeur met vaak een leuke, aangename lach.

Juliette heeft het gedurfd verschillende stijlen aan te nemen tijdens het toernooi, door regelmatig te wisselen in haar openingskeuze. Aan iemand zoals haar die er bijzonder veel tijd in stopt, is dit toch een hele uitdaging: ze moest altijd nieuwe dingen doornemen en de stelling heel anders spelen dan de dag ervoor. Veel van de stellingen was ze nog niet gewoon, en daarbij heb ik haar dagelijks zoveel meegegeven als ik maar kon, want dingen onthouden kan ze als de beste. Ze wist ook een mooie 50% score neer te zetten, al denk ik dat er meer in zat (zoals meestal smile-emoticon ), dit leek me eerder de oorzaak van een externe reden waardoor het 2 partijen misging. Daar heeft ze zich gelukkig vlot over kunnen zetten. Zulk een resultaat neerzetten op een eerste WK is uitzonderlijk!

Jasper kende ik al goed, ludiek, sympathiek, enthousiast en speels, al heb ik een meer verantwoordelijke kant van hem leren kennen, eentje die me zeker en vast bevalt!

Jasper valt op door zijn enthousiasme in zijn spel, hij wil altijd graag winnen en heeft het niet op tegenstanders die ‘niet schaken, maar schuiven’. Hij wijkt af van zijn broer Stefan door een ‘gezondere’ aanpak van de stelling: hij valt meestal enkel aan wanneer dat ook gerechtvaardigd is, en doet dat met verve. Over het algemeen heeft hij mooi spel vertoond met een goed begrip van de stelling, waar hij ooit veel sterkere spelers (op papier) wist te overspelen. Ten onrechte heeft hij 5/11 uitgehaald, waar hij mooi begon met 4/6. Vooral de laatste rondes wist hij, na een groot machtsvertoon, plots de partij uit handen te geven. Vermoedelijk de vermoeidheid, hoe dan ook verdiende hij zeker meer.

Ook Chris is zeker geen onbekende voor me, een immer sympathieke en bescheiden jongeman die je toch kan verrassen door ludiek en komisch uit de hoek te komen.

Ook voor hem was dit een eerste WK, en een deelname die volledig verdiend is. Sinds een tijdje speelt hij evenveel als zijn broers, waar hij vroeger aan heel wat minder deelnam. Hij heeft de goesting gevonden en dit merk je aan zijn spel sinds deze zomer: hij zet enorme stappen vooruit en speelt meestal 100’en punten sterker dan hij op papier waard is. Zijn spelstijl lijkt dan weer wel op Stefan: altijd strevende naar het initiatief en de aanval, hoe hij ook staat. 
Hij speelde echte toppartijen en wist vaak zijn tegenstanders te overspelen, maar miste vaak de ervaring om het af te maken en gaf het dan uit handen. Het waren harde lessen, maar wel nuttige en ik verwacht dat er binnen een jaar vele elopunten bijkomen!

Dan hebben we Fleur nog, die ik nog het best van al ken. Ik zal me beperken tot dit: een grappige, enthousiaste, gevatte jongedame met een sterk karakter.

En dat sterk karakter heb ik hier voldoende gezien. Ze legde de lat meteen op 50%, “anders zou haar toernooi niet geslaagd zijn.” Ik ga dat tegenspreken: ze heeft de nodige pech gehad (en soms wat gebrek aan ervaring) om wat punten weg te geven, maar ondanks de score van 4.5/11 een subliem toernooi gespeeld. Op 2 tegenstanders na hadden haar tegenstanders op papier minstens 200 elopunten meer (en vaak 300 of 400). Één partij was ze vrij kansloos door een foutje in de opening, en alle andere partijen overheerste ze of ging het lang gelijk op. In tijdsnood ging er heel wat mis, zeker een werkpunt smile-emoticon ervaring). Toch wist ze zich altijd goed over haar verlies te zetten en er 100% voor te gaan. Haar topmoment was de overwinning tegen de Sloveense WFM van 2051 met zwart, waar ze duidelijk de sterkste was.

Mijn dank gaat uit naar deze 5 spelers in het bijzonder, die door hun goede samenwerking, maximale inzet en aangename persoonlijkheid dit voor mij een geweldige ervaring hebben gemaakt.
En natuurlijk ook naar alle andere deelnemers van de Belgische delegatie!

Alsook naar Eddy, Nancy, Henk Jan, Isabelle, Michel en Veerle en alle andere aanwezige ouders, broers, zussen en begeleiders, die elke dag hun best doen de dromen van hun kinderen werkelijkheid te maken en met dit toernooi er zeker een hebben vervuld. 
Ook op een toernooi waar sommigen “niets van het schaken kennen” is hun rol niet te onderschatten en op jonge leeftijd vitaal.

Ook mijn collega-coaches hebben zich enorm ingezet voor hun team: bedankt om hierbij te zijn!

Tot slot nog naar vele anderen, zoals onze blogbeheerders Henk Jan en Philippe, Merel Swennen die voor sfeer, amusement en pizza zorgde, en opnieuw naar Luc, wiens aanwezigheid niet enkel voor mijzelf, Louise en Veerle, maar voor de hele delegatie een enorme meerwaarde was. Zijn ervaring, omgang en opvang van de kinderen deden ons alleen veel plezier. Ook onder de begeleiders was hij een enorme sfeermaker!

Toernooien zoals deze zijn een enorme meerwaarde voor elke gemotiveerde schaker, en motivatie (en de inzet die erbij komt) is voor mijzelf nog altijd hét belangrijkste criterium, veel belangrijker dan de vereiste 1ste & 2de plaats op een BJK, waar je jezelf als speler op één week moet bewijzen, wat niet altijd evident is als het niveau dicht bij elkaar ligt.

Iedereen heeft hier veel aan gehad en is hier veel door gegroeid. Zulke toernooien waarbij je de luxe hebt een delegatie te hebben, persupdates voor de familie, coaches, begeleiders… én waarbij je de kans hebt je te meten met je leeftijdsgenoten uit de hele wereld, die heb je vrijwel nergens. 
Voor deze ervaring kan je niet het hele jaar oefenen zoals voor een examen. Je kan je uiteraard voorbereiden, maar dit is geen gewoon toernooi, dit is een wereldkampioenschap, en eentje met je leeftijdsgenoten.

Als gemotiveerde(!) speler kan je hier enkel uit groeien, de smaak nog beter te pakken krijgen en dit doorgeven aan anderen. Op die manier tillen we het niveau van onze jeugd op bredere schaal omhoog en bezorgen we ze een fantastische ervaring die ze nooit vergeten. 
Elke deelnemer streeft ernaar het beste te presteren, en hoe meer mensen we de kans geven dit te doen, hoe beter de prestaties op termijn worden.Powered by FENIX: Digital Solutions | Admin Login | Copyright © Limburgs Schaak Cafe 2019