DJC 1 naar finale LiSB KO Beker

Ynze M: Gisteravond stond de klassieker van het zuid-Limburgse schaken op het programma. DJC 1 had Voerendaal 1 geloot voor de halve finale van de LiSB KO beker. In tegenstelling tot andere klassiekers hoeft de ME hier niet uit te rukken om het toegestroomde publiek in bedwang te houden.  

DJC won de wedstrijd achteraf erg eenvoudig en dat was vooral te danken aan Marcel Graff die op bord 3 als eerste won. Omdat bij een 2-2 bord 4 afvalt, betekende dit dat op bord 1 en 2 "slechts" een punt gehaald behoefde te worden. Marcel speelde een perfecte partij en toen zijn paard via e3 op f5 de witte stelling in penetreerde was het al snel gedaan. Met Txf3 bezegelde hij vervolgens het lot van zijn tegenstandster.

De tweede overwinning kwam op naam van Fabian Miesen op bord 1. Luc Zimmermann speelde achteraf een hele goede partij, maar verbruikte ook heel veel tijd. Volgens mij moest hij uiteindelijk nog een zet of 20 in 1 of 2 minuten. Fabian bleef het nauwkeurig spelen, maar Luc gaf geen krimp en produceerde de ene na de andere goede zet. Pas op zet 35 ging het mis. Met Tc8 had Luc de aanval van Fabian kunnen stoppen. Na het gespeelde 35.b4 had Fabian een fraai schijnoffer dat onmiddelijk de partij besliste.

 

Zelf speelde ik tegen Bob Merx en het is toch alweer een hele tijd geleden dat daar een beslissing geforceerd werd. In normale partijen moet dat toch echt alwel ergens in de vorige eeuw zijn geweest. Vandaag was het niet anders, alhoewel ik lang het initiatief had en zelfs een gouden kans kreeg. Ik had een pion gewonnen, maar veel stelde dat nog niet voor. Echter na 31. Lxc5 Lxf5 zag ik in tijdnood (ik had nog maar een paar minuten) 32. Txb8 Txb8 33 Dxf5 dxc5 34. Dxe5 en wint, maar ik vertrouwde e variant 32...Lxe4 33. Txc8 Dxc8 34. De3 Pxd5 niet met een kwal voor wit?? en er hangt van alles. Het is echter geen kwal, maar een volle toren voor wit en dat zou meer dan voldoende moeten zijn, omdat er niet meer zoveel anders geslagen kan worden. Helaas, maar dit was nog niet half zo erg als wat er op bord 4 gebeurde.

Leo Caessens speelde een goede partij, maar werd vervolgens onder de voet gelopen door Marcel Winkels. Marcel besloot de partij met een petite combination, een dame offer en als Leo de dame terug zouslaan had hij een paard vork in de gedachte. Leo gaf op maar kwam toen tot zijn schrik tot de conclusie dat als hij de dame geslagen had, zwart schaak stond en er dus geen sprake was van een paard vork ?? Het zal je maar gebeuren. 

DJC     Voerendaal     2.5-1.5
Fabian Miesen 2172 - Luc Zimmermann 2080   1-0
Ynze Mengerink 2163 - Bob Merx 2102   0.5-0.5
Marcel Graff 1951 - Ingrig Voigt 2010   1-0
Leo Caessens 1792 - Marcel Winkels 1965   0-1

In de finale wacht of Voerendaal 2 of Maastricht. 

De partijfragmentenPowered by FENIX: Digital Solutions | Admin Login | Copyright © Limburgs Schaak Cafe 2018