DJC 2 stunt in de halve finales

Luc C: Gisteren (vrijdag 14/03/2014) werden de halve finales gespeeld van de KO-beker. Zowel DJC 1 als DJC 2 speelden thuis. DJC 1 ontving de vrienden uit Voerendaal 1. Marcel speelde een prachtpartij tegen Ingrid Voigt. Zelf vond hij steeds goede plannen achter het bord, terwijl hij stelselmatig zijn stelling verbeterde van zodra zijn tegenstandster positionele foutjes maakte. Uiteindelijk besliste een prachtcombinatie de partij. Zeker de moeite om na te spelen. Fabian mocht in het begin niet veel meespelen van zijn tegenstander (Luc Zimmermann). Echter uiteindelijk kwam deze in tijdnood (ca. 20 zetten voor 3 minuten) en daarna kwamen ook de foutjes die Fabian afstrafte. Ynze speelde tegen Bob Merx. Het evenwicht werd niet verbroken en het werd een logische remise. Leo stond de ganse partij slechter, maar op de zet dat hij opgaf, niet meer (hij kon de dames afruilen met schaak en dit laatste was beslissend). Het werd dus een 2,5-1,5-overwinning. Kijken wie hun tegenstander wordt: MSV/VSM of Voerendaal 2.

DJC2 ontving Kerkrade. Deze ploeg was al 5 keer titelhouder waarvan onafgebroken de 4 laatste jaren. En hun sterke delegatie voorspelde weinig goeds. Zelf mocht ik op bord 1 spelen tegen elogelijke Arno Ypelaar. In een opening die ik totaal niet kende (weeral), kreeg ik de indruk dat mijn tegenstander een bepaalde structuur op het bord wou no matter welke tegenzetten ik ook deed. Vervolgens deed hij een manoeuvre h4-h5-h6 wat in bepaalde varianten goed bleek te zijn, maar niet in deze stelling. Uiteindelijk won ik de pion op h6 (zonder enige compensatie). Toen ik vervolgens nog f5!! kon doen, was de wedstrijd onmiddellijk beslist. Peter op bord 4 speelde tegen het loperpaar maar zijn elosterke tegenstander (Michael Zimmermann) overzag een kleine dreiging van Peter. Hierdoor kon Peters dame in de stelling binnendringen. Peter deed hier ook een tactisch remise-aanbod. Gezien de achterstand wou zijn tegenstander even wachten met dit aan te nemen en wachtte het resultaat op bord 3 af. Willem speelde hier tegen Lukas Johann. Het zag er niet goed uit. De ganse tijd stond Willem een pion achter en even later offerde zijn tegenstander een paard voor nog een koppel pionnen. Na torenruil kwam een eindspel K+L+h-pion voor Willem tegen K+h-pion+b-pion+a-pion op het bord. Volgens mij was dit remise. Ik heb geprobeerd om deze eindstelling te reproduceren (Willem dient dit te verifiëren). Willem overzag dit echter (ik weet niet wat er gespeeld werd) en hij verloor. Onmiddellijk hierop nam Peters tegenstander het remise-aanbod aan. Alhoewel de stand hiermee gelijk was (1,5-1,5) was dit toch een grote tactische blunder van Kerkrade. Hiermee werd de druk om de wedstrijd te winnen volledig gelegd bij hun tweede bordspeler. En deze (Walter Kunstek) stond lang niet meer zo goed als in het begin van de wedstrijd. Gino, die qua elo duidelijk onder lag, had een pion geofferd (nou ja, een beetje eufemisme mag toch) om actief spel te krijgen voor zijn stukken. Na het afruilen van een hoop stukken, won hij zijn pion terug met intrest volgens mij (de tegenstander had passieve stukken). In een zenuwachtig slot waarin van alles gebeurde (ook naast het schaakbord), kwam opnieuw herhaling van zetten voor waarmee de vrede werd getekend. Einduitslag is 2-2. Volgens het reglement vervalt dan het resultaat van het laatste bord. Nog steeds een gelijke stand: 1,5-1,5. Dan vervalt het resultaat op het derde bord. En hier is er een onbalans 1,5-0,5 in het voordeel van DJC 2.

 

Achteraf aan de toog stond een trotse voorzitter te genieten na een mooie schaakavond. Zijn discipelen hadden het goed gedaan.

Bordnr. DJC 2     Kerkrade     2-2
1 Cornet Luc 1715   Ypelaar Arno 1713   1-0
2 De Mon Gino 1459   Kunstek Walter 1883   ½ ½
3 Wallekers Willem 1705   Johann Lukas 1627   0-1
4 Mikkers Peter 1547   Zimmermann Michael 1879   ½ ½

Hieronder enkele partijfragmentenPowered by FENIX: Digital Solutions | Admin Login | Copyright © Limburgs Schaak Cafe 2018